Alles wat je moet weten over hypoallergeen hondenvoer

Alles wat je moet weten over hypoallergeen hondenvoer

Heeft jouw hond vaak last van jeuk, een doffe vacht of terugkerende oorontstekingen? Dan kan het zomaar zijn dat je trouwe viervoeter een voedselallergie of -intolerantie heeft. Gelukkig kan hypoallergeen hondenvoer een wereld van verschil maken! In deze blog lees je wat hypoallergeen hondenvoer precies is, wanneer je het moet geven en hoe je het beste voer voor jouw hond kiest. 

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Laten we beginnen met de basis. Hypoallergeen hondenvoer is speciaal ontwikkeld om allergische reacties bij honden te voorkomen. Dit voer bevat geen eiwitbronnen waar honden vaak allergisch voor zijn, zoals rund, kip en glutenrijke granen zoals tarwe en maïs.

Waarom is dit belangrijk? Nou, voedselallergieën bij honden komen vaker voor dan je misschien denkt en kunnen allerlei problemen veroorzaken, zoals huidirritaties en spijsverteringsklachten. Hypoallergeen voer is bedoeld voor honden voedselallergieën of -intoleranties. En ja, er is een verschil tussen die twee: een allergie is een immuunreactie op bepaalde bestanddelen in de voeding, terwijl een intolerantie problemen met de vertering veroorzaakt. Hypoallergeen hondenvoer hlpt deze vervelende reacties te voorkomen door de problematische ingrediënten te vermijden. 

Wanneer geef je hypoallergeen hondenvoer?

Nu vraag je je misschien af, wanneer is het dan tijd om over te stappen op hypoallergeen hondenvoer? Het antwoord is simpel: zodra je merkt dat je hond last heeft van symptomen die alleen wijzen op een voedselallergie of -intolerantie. Maar wat zijn die symptomen precies? Laten we daar eens naar kijken.

Symptomen voedselallergie hond

Een voedselallergie bij honden wordt veroorzaakt door een immuunreactie op bepaalde bestanddelen in hun voeding, zoals eerder al gezegd: dierlijke eiwitten of gluten. Het immuunsysteem reageert op het allergeen door histamine vrij te geven, wat leidt tot verschillende symptomen:

  • Doffe of vette vacht: Als je hond ineens een doffe of juist erg vette vacht krijgt, kan dit een teken zijn van een voedselallergie.
  • Huidproblemen: Korstjes, schilfering en kaalheid zijn vaak voorkomende symptomen.
  • Terugkerende oorontstekingen: Honden met voedselallergieën krijgen vaak te maken met oorontsteking die steeds terugkomen.
  • Ontstekingen aan de voetzolen: Dit kan je herkennen aan roodheid, zwelling of likken aan de poten.
  • Maag- en darmklachten: Winderigheid, braken en diarree zijn ook tekenen dat je hond mogelijk een voedselallergie heeft.

Het is belangrijk om te weten dat honden allergisch kunnen zijn voor specifieke eiwitten, zoals rund of kip, maar niet voor vetten. Vetten veroorzaken namelijk geen allergische reacties. Voordat je zeker weet dat je hond een voedselallergie heeft, is het ook goed om parasitaire oorzaken zoals vlooien en mijten uit te sluiten.

Welk hypoallergeen hondenvoer is geschikt voor mijn hond?

Het kan een uitdaging zijn om het juiste hypoallergene hondenvoer te vinden. Gelukkig helpen we je graag! Een goed hypoallergeen dieet voor honden bevat meestal één eiwitbron of vleessoort die zelden in hondenvoer voorkomt en waar je hond nog niet eerder mee in aanraking is gekomen. 

Kenmerken van een goed hypoallergeen dieet voor honden

  • Enkele eiwitbron: Het voer bevat slechts één eiwitbron, bijvoorbeeld eend, zalm of lam, die zelden in hondenvoer voorkomt.
  • Eén koolhydratenbron: Hoewel zeldzaam, kan een enkele koolhydratenbron helpen om allergische reacties te minimaliseren.
  • Probeer verschillende soorten: Het kan even duren voordat je het juiste voer vindt, dus wees geduldig en probeer verschillende varianten.

Bij InBalance Petfood hebben we verschillende soorten hypoallergeen hondenvoer voor je klaarstaan:

Probeer hypoallergeen hondenvoer van InBalance Petfood en geef je hond de voeding die hij verdient! 

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat hypoallergeen hondenvoer is en waarom het zo belangrijk kan zijn voor je hond. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team. We helpen je graag verder!